Ashwagandha har använts inom den traditionella indiska läkekonsten ayurveda i tusentals år. I den här artikeln utforskar vi allt du behöver veta om Ashwagandha och grottar ner oss i 10 anledningar örten är bra för dig.
Lär dig mer om växten, vad den traditionellt använts till och vad forskningen säger om den idag. I den här artikeln blandar vi gammalt och nytt för att ge dig en så fullständig bild det bara går. Du kommer kunna läsa om:
- Vad Ashwagandha är.
- Ashwagandha och ayurveda.
- 10 anledningar ashwagandha är bra för dig.
- Hur du kan få i dig örten.
- Vad är Ashwagandha egentligen?
- Finns det Ashwagandha biverkningar?
Är du intresserad av naturlig läkning och att testa något med stor uppsida och liten risk är ashwagandha något du definitivt borde fundera på. Följ med när vi tillsammans utforskar allt du behöver veta om ashwagandha.
Vad är Ashwagandha?
Ashwagandha vars botaniska namn är Withania somnifera är en liten grön buske som växer i Indien, Nepal, Kina, Mellanöstern och i vissa delar av Afrika. Växten är grön i färgen och på den växer det orangea-röda bär. Även om bären och andra delar av busken kan användas är det främst växtens rot som ashwagandha är känd för.
Hela växten och framförallt roten har en speciell plats inom den traditionella indiska läkekonsten ayurveda. Innan vi tittar närmare på nutida forskning tar vi oss därför en titt på just ashwagandasanvändning inom ayurveda.
Ashwagandha och ayurveda
Ashwagandha har använts som ett naturligt läkemedel inom ayurveda i tusentals år. Växten har flitigt använts mot en mängd olika åkommor och är inom den ayurvediska medicinen en av de viktigaste örterna.
Namnet ashwagandha kommer från ordet ashwa som är sanskrit och betyder häst. Namnet kommer dels från rotens specifika lukt som liknar lukten av en häst men även rotens egenskaper som gör dig stark (stark som en häst). Med andra ord kommer namnet både av den specifika lukten på örten och den styrka som den anses besitta. Men kärt barn har många namn och stöter du på namnen:
- Indisk ginseng
- Vinterkörsbär
Har du även då att göra med ashwagandha.
I ayurvedisk medicin betraktas den som en Rasayna vilket kan beskrivas som något som främjar mentalhälsa, lycka och fungerar föryngrande. Ashwagandha tillhör närmare bestämd en underkategori inom Rasayna med namnet Medhyarasayana det vill säga något som främjar intellektet och minnet specifikt.
Historiskt har hela växten det vill säga roten, löven, frukten och fröerna använts mot en mängd olika sjukdomar och åkommor:
- Stress
- Förstoppning
- Sömnlöshet
- Hudproblem
- Artrit
- Mag- och tarmsjukdomar
- Diabetes
- Feber
- Orm- och skorpionbett
- Minnesförlust
Roten används än idag till att behandla många av dessa problem, sjukdomar och är fortfarande en viktig del i den indiska traditionella medicinen. I Sverige hittar du ofta ashwagandha i hälsobutiker och numera även i vissa större matbutiker. Du kommer antagligen inte få tag på en färsk rot för de säljs så vitt vi vet inte i Sverige men du kan få tag på ashwagandha som ett kosttillskott. Då är det ofta ett rotextrakt som kommer i form av kapslar men finns även som ashwagandha pulver.
10 anledningar till varför du borde äta ashwagandha
I takt med att populariteten med ashwagandha växt runt om i världen har många studier på växten gjorts. Bara i den här artikeln hittar du närmare 40 stycken som du hittar löpande i texten och längst ner i referenslistan. Perfekt för dig som vill grotta ner dig ännu mer.
Med andra ord finns det idag en hel del studier om indisk ginseng och vilka effekter den kan ha på din hälsa. Det här är såklart utöver det faktum att örten har använts i cirka 4000 år under vilka en hel del erfarenhet har samlats in.
Vi delade in den här delen av artikeln i två delar. För dig som bara vill ha en översikt kan du läsa vår korta summering där du kan se vad ashwagandha visat sig vara bra för. I den andra delen kan du läsa mer om varje del som intresserar just dig. Längre ner i artikeln tittar vi även på eventuella ashwagandha biverkningar och vad du ska tänka på innan du testar ashwagandha.
Ashwagandha Summering
En mängd studier har visat att ashwagandha kan vara bra till:
1. Att förbättra ditt minne och vara bra för din hjärna.
2. Att sänka mängden kortisol i din kropp speciellt hos dig som lider av kronisk stress.
3. Till att minska din stress och ångest.
4. Att sänka dina blodsockernivåer.
5. Att minska kronisk inflammation i din kropp.
6. Till att hjälpa din kropp döda cancerceller.
7. Att hjälpa dig som är deprimerad till att må bättre.
8. Att hjälpa dig vid produktionen av sköldkörtelhormoner naturligt.
9. Att höja mängden testosteron och hjälpa med fertilitet hos män.
10. Till att hjälpa din kropp att bygga mer muskler och orka mer.
Inte illa! För dig som vill läsa mer får vi in på var och en av dessa saker här nedan.
Tänk inte binärt
Innan vi gör det vill vi bara kort säga några ord om traditionell medicin och modern forskning. Som du ser ovan finns det mycket som den indiska ginsengen kan påverka och ha effekt på och som du antagligen redan gissat finns det mer eller mindre studier kring varje punkt i listan ovanför. Till exempel finns det många studier som pekar på att ashwagandha hjälper dig som är kroniskt stressad medan ashwagandhas effekt på sköldkörteln hittade vi färre studier på.
Med allt det här sagt så kan det vara bra att tänka på att vara öppen samtidigt som du är skeptisk, inte se ashwagandha som ett magiskt piller som hjälper mot alla problem samtidigt som du inte ska förkasta allt heller oavsett om det finns “konventionella” studier eller inte. Med andra ord tänk inte binärt, svart eller vitt, ja eller nej utan försök snarare se båda sidorna. För att lära sig något nytt är ett öppet sinne alltid första steget! På tal om att lära sig nytt (och komma ihåg det) är det dags att titta närmare på vad ashwagandha är bra för och vart bättre att börja än med minnet?
Bra för ditt minne och hjärna
Även om ashwagandha i ayurvedisk medicin länge använts för att förbättra minnet finns det inte många studier gjorda på just denna effekt. Inom Ayurveda är detta ett huvudområde för användningen av örten. Därifrån finns en hel del erfarenhet att observera och hämta från den indiska folkmedicinen som inte går att förkasta. Men det ska också sägas att få moderna medicinska tester har utförts på människor vad gäller just minnet.
Med det sagt visade en 8 veckors studie gjord på 50 vuxna som tog 300 mg ashwagandha två gånger dagligen att minnet förbättrades avsevärt i jämförelse med en kontrollgrupp som fick placebo. Det intressanta var att både korttidsminnet och långtidsminnet förbättrades.
En annan kontrollerad studie gjord på människor visade även den en avsevärd förbättring i reaktionsförmåga och ökade förmågan att lösa vissa uppgifter. Extraktet av ashwagandha kan med andra ord enligt studien verka positivt på minnet och den kognitiva förmågan.
Andra studier utförda in vitro, det vill säga i ett labb men även studier gjorda på djur har visat att ashwagandha kan minska eventuella problem med minnet orsakade av en skada eller sjukdom. Orsaken är att ashwagandha innehåller antioxidanter vilket skyddar cellerna från fria radikaler och oxidativ stress.
En annan studie visade att råttor med epilepsi som behandlades med ashwagandha återhämtade sitt spatiala minne (rumsminne) helt något som just förklaras av den mindre mängden av oxidativ stress.
Vi ska heller inte glömma att andra faktorer som stress ångest och mängden kortisol även det kan påverka ditt minne negativt. Som du redan vet vid det här laget så kan örten även hjälpa mot detta. Det du kanske inte tänkte på är att på så sätt kan ashwagandha indirekt hjälpa ditt minne. Det här leder oss till nästa del örtens effekt på kortisol.
Ashwagandha och kortisol
Kortisol är ett naturligt hormon som utsöndras när du är stressad. På kort sikt hjälper dig hormonet att bli skarpare och prestera bättre. Men det här stresshormonet är skadligt för din kropp om det utsöndras för mycket, vid fel tidpunkt och för länge. Förutom att konstant stress inte är bra för dig kan det leda till högre blodsockernivåer i din kropp och lagring av fett vid buken. Det kan även leda till ett försämrat immunsystem, diabetes typ 2, ångest och depression. Något vi givetvis vill undvika.
Det är här ashwagandharoten kommer in i bilden. I en studie gjord på personer med långvarig stress minskade mängden kortisol med 30% jämfört med kontrollgruppen. Förutom att du kan sänka mängden kortisol orsakad av långvarig stress i din kropp hjälper dig ashwagandha sänka din stress överlag.
Drar ner på din stress, ångest och förbättrar sömnen
Som vi berättade ovan är kortisol en naturlig reaktion som din kropp har när du stressar. Men det är inte den enda reaktionen som sker i din kropp när du blir stressad. Bland annat aktiveras ditt nervsystem vilket sedan kan påverka hela din kropp. Symptom som huvudvärk, ont i magen och hjärtklappning är bara några av alla stressymptom som kan leda till utbrändhet och en långsam återhämtning.
Som tur är för alla som stressar för mycket finns det en hel del forskning som pekar på att ashwagandha kan hjälpa dig hantera både stress och ångest bättre. Fler studier stärker det här påståendet och en studie specifikt gjord på råttor visade att extrakt från örten påverkade och blockerade signaler i hjärnan som påverkade nervsystemet. Resultatet blev att de stressade mindre.
Mindre stress kan i sig leda till att du sover bättre och på så sätt kan även ashwagandha hjälpa dig som har problem med sömnen. En studie visade att de som tog roten två gånger dagligen förbättra sömnen jämfört med kontrollgruppen som fick placebo. I en annan studie visade både roten och att bladen från växten hjälpte personer som led av sömnlöshet.
Kort sagt kan ashwagandha hjälpa dig med att både sänka dina kortisolnivåer och dra ner på din stress och ångest. Bara det kan leda till att du sover bättremen förutom det innehåller växten även ämnen som hjälper dig att sova bättre.
Ifall du blir sugen på att testa ashwagandha är det som vanligt alltid bra att ifall du är osäker att rådgöra med en läkare speciellt om du vet av dig att du lidit av så pass långvarig stress att din kortisolproduktion är låg.
Ifall du däremot har en stressig vardag och stressar alltmer kan ashwagandha vara ett verktyg att hjälpa dig. Se det dock inte som ett magiskt piller som löser allt utan fundera även på om det inte är dags att kanske byta jobb eller byta karriär speciellt om du inte trivs på jobbet.
Ashwagandha och inflammation
Det finns många studier som lyfter fram ashwagandhas förmåga att minska inflammation i din kropp. Inflammation är en process eller reaktion som startas av ditt immunförsvar i din kropp med syftet att skydda den mot skadliga saker som infektioner, skador och toxiner (gifter). Precis som kortisol är det en naturlig och viktig funktion i vår kropp. Det som är farligt är om inflammationen blir väldigt långvarig det vill säga kronisk då kan inflammation vara väldigt skadlig för dig. Faktum är att en mängd sjukdomar kan kopplas till kronisk inflammation i kroppen bland annat; diabetes, hjärtproblem, Alzheimers, allergier och cancer för att nämna några.
Forskarna tror att de stora bovarna i dramat vid kronisk inflammation är rökning, övervikt, alkohol , kronisk stress och vad vi äter (och inte äter). Så det är alltid här du borde börja t.ex genom att fimpa, hitta ett jobb utan stress eller äta bättre för att minska risken eller bli av med inflammation i kroppen.
Ett komplement till det kan vara ashwagandha. Det finns flertalet studier gjorda på djur som visar att roten kan hjälpa att minska inflammationen i din kropp.
Detsamma gäller studier som gjorts på människor. Det har visat sig att ashwagandharoten ökar aktiviteten av så kallade NK-celler (natural killer cells) som är immunceller vars uppgift bland annat är att bekämpa infektioner. Aktivare NK-celler kan med andra ord hjälpa din kropp att minska inflammationen.
Det finns också rön om att örten skulle kunna dra ner på markörer som C-reaktivt protein. Det här är en inflammationsmarkör som har koppas till risken för att utveckla hjärtsjukdomar. I en studie visade det sig att en grupp som fick i sig 250 mg Ashwagandha extrakt varje dag hade en genomsnittlig minskning av C-reaktivt protein på 36 %. I samma studie hade de som fick ett placebo en minskning på bara 6 %.
Förutom kronisk inflammation är dålig kost med för mycket socker även det ett stort problem, speciellt i västvärlden. Något vi ska titta på nu.
Ashwagandhaoten och blodsocker
För höga mängder socker i din kost under lång tid kan leda till att din kropps insulinproduktion rubbas och i värsta fall blir resultatet diabetes, en sjukdom som blir allt vanligare. Även om siffrorna på hur många som lider av sjukdomen är osäkra uppskattar Diabetesförbundet att cirka en halv miljon människor i Sverige har diabetes.
Studier på människor med diabetes och fullt friska människor har visat att det finns ett samband mellan intag av ashwagandha och lägre blodsockernivåer. Det finns studier som har visat en markant skillnad mellan de som tar örten och de som inte gör det. Det verkar som att ashwagandha kan hjälpa dig att sänka mängden socker i blodet. Med det sagt är det viktigt att du som lider av diabetes först rådfrågar din läkare eller kostrådgivare innan du bestämmer dig för att testa örten.
Ashwagandha och cancer
De flesta av oss känner någon eller vet någon som drabbats av cancer. Under 2018 fick 63305 diagnosen i Sverige.Det är med andra ord en vanlig sjukdom som berör oss alla.
Än så länge finns det inga säkra vetenskapliga bevis att ashwagandha skulle kunna bota cancer. Däremot finns det en hel del forskning som visar positiva effekter mot cancer som ger hopp inför framtiden! Roten har som vi beskrev tidigare en antiinflammatorisk effekt och inflammation har visat sig vara starkt förknippat framväxten av tumörer. Men förutom det finns det annat som pekar på ashwagandhas effekt mot cancer. Missa inte vår artikel om antiinflammatorisk kost.
Ämnet withaferin finns i örten och när det har gjorts studier på detta ämne har det visat sig att det här ämnet stimulerar apoptos. Apoptos är en process som leder till vad som kallas för programmerad celldöd. Med andra ord hjälper ashwagandha att döda cancerceller specifikt. Det finns också studier om att apoptos kan försvaga cancercellerna och därmed underlätta behandlingar som är till för att ta död på dessa.
Förutom dessa studier finns det även en del forskning som antyder på att ashwagandha skulle kunna användas för att vid behandlingen av olika typer av cancer som t.ex:
Men det här är bara början kring forskningen om ashwagandha och cancer Det behövs givetvis fler studier på människor för att med säkerhet fastställa örtens cancerhämmande egenskaper men de resultat som finns gör oss försiktigt optimistiska för framtiden.
Minska depressionssymtom
Det har inte bedrivits mycket forskning på ämnet Ashwagandha och depression men vissa studier har visat sig att ett intag av Ashwagandha pulver och andra tillskott med örten skulle kunna lindra depression. Som vi nämnde ovan kan långvarig stress leda till höga halter kortisol och då roten även verkar minska dina nivåer av kortisol har den en antidepressiv inverkan på det sättet också.
Ashwagandha och sköldkörteln
Överlag har det inte bedrivits många studier på ashwagandhas effekt på sköldkörteln vad gäller hypotyreos (minskad utsöndring av sköldkörtelhormon) såväl som hypertyreos (överaktivitet hos sköldkörteln). Men det finns åtminstone en studie som har visat en positiv inverkan.
Hypotyreos
I en 8 veckor lång studie testades 50 personer som var diagnostiserade med minskad utsöndring av sköldkörtelhormon. De tog 600 mg ashwagandha rotextrakt dagligen och resultaten visade en stor ökning i både trijodtyronin (T3) med 41,5% och tyroxin (T4) med 19.6% samtidigt som nivån av tyroideastimulerinade hormonet (TSH) minskade med 17,5%. En förklaring till det här resultatet kan vara att ashwagandha har en effekt på stress vilket kan sänka nivåerna av både T3 och T4 samtidigt som roten minskar mängden kortisol som också kan påverka dessa nivåer.
Hypertyreos
Hypertyreos är när sköldkörteln är överaktiv och producerar för mycket hormoner. Vi kunde inte hitta några studier gjorde på ashwagandhas inverkan på hypertyreos gjorda på människor. Däremot visade studien vi refererande till tidigare där de tittat på ashwagandhas inverkan på en underproduktion att mängden T3 och T4 kan öka. Det är såklart inget du vill om du redan har för stor produktion av hormonerna. Tvärtom kan ashwagandhas potentiellt göra situationen värre genom en ännu större produktion av hormonerna vilket kan leda till tyreotoxikos det vill säga en situation där din kropp har extremt höga halter hormoner och låga halter TSH. I värsta fall kan det här leda till hjärtproblem, viktnedgång, törst och hudproblem.
Ökar testosteron och fertilitet hos män
Inom ayurveda har ashwagandha länge använts för att förbättra mäns fertilitet. Det finns även en hel del studier som visar att örten ökar testosteronnivåerna och fertiliteten hos män. Detta verkar bero på att ashwagandha hjälper att minska stress vilket ofta är en orsak till infertilitet. En annan orsak är att örten hjälper reglera vissa ämnen vilka har en direkt inverkan på spermakvalitet och på så sätt fertiliteten. Förutom det hjälper ashwagandha tack vare sitt innehåll av antioxidanter att minska på den oxidativa stressen som även den påverkar fertiliteten hos män.
Gör dig starkare
Förutom att att högre halter testosteron kan örten hjälpa både kvinnor och män att bygga mer muskler fungerar ashwagandha även på andra sätt när det kommer till muskeltillväxt och styrka.
Om du tränar och vill förbättra din muskelstyrka kan det också vara intressant att veta att du kan få lite hjälp på vägen med ashwagandha. I en studie tog friska män 750 mg – 1250 mg ashwagandhapulver varje dag under en månads tid. Studien visade att de under testperioden ökade sin muskelmassa samtidigt som fettprocenten gick ner.
Andra studier visar liknande resultat. En studie beskrev muskeltillväxten och styrkeökningen som signifikant medan en annan studie även menade att växten kunde hjälpa vid konditionsträning genom att stärka musklerna i benenhos både män och kvinnor.
Med det avslu*tar vi vår andra del där vi djupdykt i alla potentiella och fastställda hälsoeffekter som ashwagandha har. Har du kommit så här långt i artikeln har du inte mycket kvar. Bra jobbat! Innan vi avrundar artikeln måste vi kort titta på hur du får i dig ashwagandha och vilka biverkningar som finns.
Få tag på Ashwagandha
Då växten inte odlas i Sverige och att det inte går eller är väldigt svårt att få tag på färsk ashwagandharot är det bästa alternativet ett kosttillskott. Vanligast är att använda kosttillskott med ashwagandha i pulverform eller i kapslar även om den går att köpa i flytande form. Som vanligt är det värt att köpa ekologiskt och du hittar ashwagandha lättast i hälsokosten eller online.
Ashwagandha biverkningar
Finns det några ashwagandha biverkningar och är de farliga? Det är givetvis en befogad fråga det är trots allt en ört som verkar ha en stark effekt och då är det inte konstigt att undra om det är säkert att ta den. Svaret är att för de allra flesta är det säkert att ta ashwagandha som ett kosttillskott.
Det bör dock sägas att det inte finns stor forskning omkring effekter på längre sikt. Samtidigt är ashwagandha en viktig del och använts flitigt inom den traditionella indiska läkekonsten som använts betydligt längre än vad vi har forskat kring roten. Att få i sig ashwagandha pulver under en kortare period bör inte innebära något fara. Det finns dock personer som avråds eller ska vara försiktiga vid intag av Ashwagandha nämligen:
- Gravida
- Dig som ammar
- Personer med autoimmuna sjukdomar
Om du blir behandlad för en sjukdom med medicin är det viktigt att du tar reda på om det är säkert att samtidigt ta Ashwagandha. Det finns även fall där milda biverkningar rapporterats in, bland annat:
- Huvudvärk
- Dålig mage
- Trötthet
För att undvika Ashwagandha biverkningar är det viktigt att inte överdosera heller. När du köper ett kosttillskott får du instruktioner om hur mycket du ska ta. Standardkapslar har någonstans mellan 450–500 mg. Om du vill ta mindre får du kanske hitta en svagare variant eller fundera på om du kan dosera pulvret själv.
Är Ashwagandha bra eller dåligt?
Det finns en hel del som pekar på att det inte finns mycket om ens något “dåligt” med ashwagandha. Med risk för att låta tjatiga måste vi dock säga att om du är gravid, sjuk eller tar mediciner ska du självklart vara försiktig. Bortsett från det är de dåliga biverkningarna få och de flesta får dem inte.
Tar vi dessutom i åtanke att ashwagandha använts i tusentals år i kombination med att många studier verkar styra mycket av det som har påståtts blir vi ännu mer optimistiska.
Visst finns det som alltid ibland biverkningar av ashwagandha men de är sällsynta och inte särskilt farliga för de flesta. Om du vill testa något mot stress, inflammation, sömnproblem eller helt enkelt vill må bättre är det här ett preparat som kan vara värt att pröva.
Är du intresserad av naturlig läkning och att testa något med stor uppsida och liten risk är ashwagandha något du definitivt borde fundera på.
Referenser
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26068424
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439798
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19718255
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28471731/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24497737
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11194174/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3261116/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5507106/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2842521/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5476783/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26989739
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26397759
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25803089
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25796090
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23125505
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11116534
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3757622/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26230090/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25368231/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17003952/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26208698/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20840055/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25264898/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2803035/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21407960
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19789214/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23796876/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23125505/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21170205/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24046237/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22394559/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6827862/
- https://www.cancerfonden.se/om-cancer/statistik
- https://www.medicinejournal.co.uk/article/S1357-3039(17)30128-7/pdf
- https://www.academia.edu/5241516/A_Standardized_Withania_Somnifera_Extract_Significantly_Reduces_Stress-Related_Parameters_in_Chronically_Stressed_Humans_A_Double-Blind_Randomized_Placebo-Controlled_Study
- Sharma GS.Ashwagandharishta – Rastantra Sar Evam Sidhyaprayog Sangrah – Krishna-Gopal Ayurveda Bhawan (Dharmarth Trust)Nagpur: 1938. pp. 743–744.
- 8.Bhandari CR.Ashwagandha (Withania somnifera) “Vanaushadhi Chandroday” (An Encyclopedia of Indian Herbs)Vol. 1. Varanasi, India: CS Series of Varanasi Vidyavilas Press; 1970. pp. 96–97.