Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.
Inom den ayurvediska medicinen kallas ashwagandha ”prinsen av ayurveda” och är en av få ayurvediska örter som kan ges till alla konstitutioner och fungerar som en ”rasayan” – vilket innebär att den är allmänt stärkande, balanserande och föryngrande.
Studier har kartlagt effekten
De senaste åren har intresset kring ashwagandha ökat stort, också utanför Indien. Detta bland annat tack vare att ett indiskt företag har investerat i att kliniskt dokumentera de gamla ayurvediska användningsområdena, främst för att öka kunskapen om ashwagandha utanför Indien. Studierna har också gett ny kunskap om hur ashwagandha verkar i kroppen. Det studerade extraktet med namn KSM-66 är ett standardiserat fullspektrumextrakt som är tio gånger mer koncentrerat än torkad, färsk rot. Extraktionen har gjorts med hjälp av ekologisk mjölk och vatten i enlighet med ayurvedisk kunskap.
Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper:
Vardagsstress
Den absolut främsta anledningen att komplettera kosten med ashwagandha är för dess förmåga att öka motståndskraften mot stress och därmed sänka produktionen av det katabola, nedbrytande hormonet kortisol. Studier visar att ashwagandha nedreglerar stressaxeln vilket gör att produktionen av kortisol minskar med nära 30 procent.
Annons
Annons
LÄS OCKSÅ: ACT – acceptans som redskap att hantera stress
Glädje och humör
Flera studier visar att ashwagandha-extraktet KSM-66 ökar tillgängligheten av dopamin, ett ämne med stor betydelse för välbefinnande och glädje. När du stressar ökar bildningen av dopaminreceptorer vilket medför att mängden fritt dopamin minskar. När kroppen med hjälp av ashwagandha istället lugnas minskar bildningen av dopaminreceptorer vilket ökar tillgängligheten av fritt dopamin som är en grundförutsättning för glädje, lugn och harmoni.
LÄS OCKSÅ: 7 annorlunda tips för bättre sömn
Sömn
Ett av de främsta användningsområdena är sömn. Förklaringen är effekten på GABA, ett viktigt signalämne som minskar nervretningar vilket gör att hjärnan får lättare att slappna av. Det är dock inte att förväxla med sömngivande substanser som gör dig sömnig. Det gör inte GABA, det hjälper dig kommat till ro vilket är grunden för att du skall kunna slappna av och sova bra.
LÄS OCKSÅ: Tittis Holmers 5 tips för ett lyckligare liv
Annons
Fokus och koncentration
Flera studier på extraktet visar även god effekt effekt på minne, logiskt tänkande och koncentrationsförmåga. Delvis förklaras detta med effekten på GABA-receptorerna som både lugnar det centrala nervsystemet och påverkar det logiska tänkandet. Ashwagandha har dock också en mer direkt effekt genom att stimulera bildandet av kolin, en viktig komponent i lecitin och andra fosforlipider som ingår i cellmembranen. Dessutom aktiverar kolin bildandet av acetylkolin – ett ämne som underlättar signalerna både mellan nervceller och mellan nervceller och muskler.
LÄS OCKSÅ: Hitta lusten i vardagens kaos
Sex och lust
En av de tydligaste effekterna är den på könshormonen testosteron, progesteron och östrogen. Våra anabola, uppbyggande och energiskapande hormon vilka står i direkt motsats till kortisol. Studier på KSM-66 visar att mängden könshormoner ökar i takt med att produktionen av kortisol minskar. Dessutom aktiverar ashwagandha produktionen av gonadotropin vilket ökar bildandet av LH, ett hormon som i sin tur underlättar bildandet av testosteron, progesteron och östrogen. Dessutom – när kortisolhalten sänks – ökar lugnet. En förutsättning för sex och lust.
LÄS OCKSÅ: Drygt halva Sverige har övervikt eller fetma
Övervikt
Det finns ett tydligt samband mellan övervikt och stress, anledningen är att kortisol ökar blodsockerhalten och sänker ämnesomsättningen. Överskottsenergin läggs i fettreserver där den är lättåtkomligt, framförallt kring mage och midja. Dessutom skapar stress ofta ett behov av socker- och fettrik mat. När stressen sjunker ökar mängden anabola, energikonsumerande hormoner det vill säga testosteron, progesteron och östrogen samtidigt som produktionen av ATP – cellenergi –ökar, vilket resulterar i en markant stegring av kaloriförbrukningen. Kliniska studier visar att både vikt och BMI minskar vid intag av extraktet.
LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig
Träning
Flera kliniska studier på visar att styrka, muskeltillväxt och kondition ökar. Det är flera faktorer som bidrar till detta, bland annat att produktionen av ATP, den energi som används i arbetande celler, ökar. Dessutom stimuleras kroppens egen produktion av kreatin vilket ytterligare ökar muskelns arbetsförmåga. När kortisolhalten sjunker ökar också mängden hemoglobin och syreupptagningsförmågan förbättras. Att musklerna kan arbeta hårdare utan att ta skadas visas genom att nivåerna av kreatin kinase minskar, ett protein som ökar i blodet när musklerna bryts ner. Muskeln kan återhämta sig snabbare. Både muskeltillväxten och styrkan ökar samtidigt som syreupptagningsförmågan förbättras.
LÄS OCKSÅ: Hur står det till med sköldkörteln?
Obalans i sköldkörteln
Även TSH, det hormon som stimulerar produktionen av våra sköldkörtelhormoner T4 och T3 påverkas av stress. För precis som att binjurarna, som producerar kortisol, påverkas av hypotalamus och hypofysen (HPA-axeln) så gör även sköldkörteln det. Vid kronisk stress med förhöjd kortisolhalt ökar ofta produktionen av TSH, däremot ökar inte produktionen av T4 och T3 i motsvarande grad. Tillstånd kallas subklinisk hypotyreos och leder ofta till låg ämnesomsättning och trötthet. Kliniska studier har visat att KSM-66 normaliserar hormonbalansen inom några veckor.
Av Johanna Gustafsson
Källa: Mer information om studierna hittar du här.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!